Fødslen

På Film Maker fortæller vi historier. Her er historien om hvordan Film Maker blev undfanget.

Efter 4 års uddannelse som producerelev på Den Danske Filmskole med afgang i 2009, var min naive barnedrøm at blive fastansat som producer i et veletableret produktionsselskab. Jeg tænkte, at i sådan et, kunne jeg vokse mig klogere under vingerne hos mere erfarne hoveder i branchen og det hele ville ske under sikrede forhold. Sådan skulle det dog ikke blive.

Den økonomiske krise ramte Danmark i midten af 2008. Og den ramte hårdt. Som en konsekvens erklærede den danske filmbranche et ansættelsesstop for producere. Produktionsselskabernes primære holdning var, at det var alt for usikkert og dyrt at investere i nyudklækkede filmfolk. Fokus blev i stedet at bevare og dyrke den etablerede branche. De fleste var dog flinke til at tilbyde mig og mine ambitioner husly, skrivebord og internetforbindelse – Såfremt alle rettigheder til eventuelle fremtidige film tilfaldt udlejer.

Der skal ikke et geni til at regne ud, at det er dårlig forretning ikke at eje rettighederne til sin egen film, efter at man har investeret gratis arbejdskraft og stået med størstedelen af risikoen i udviklingsprocessen.

Og der, lige netop der, opstod ideen i mit hoved. Om selvstændighed. Om eget produktionsselskab. Om hvor naturligt det egentligt var, at al den tid og kraft jeg ville komme til at investere i projekterne, gik til mig selv og ikke tredjemand. Nu manglede jeg bare et fedt projekt at løbe firmaet igang med.

Afgangen fra Den Danske Filmskole i 2009 var lige om hjørnet og den søde ventetid blev brugt til at arbejde på nye projekter med de instruktører, som jeg havde lavet film med under uddannelsen.

Senere samme år vandt jeg, sammen med instruktør May el-Toukhy, Nordisk Film & TV Fonds talentpris, Nordic Talent Award. En pris på 250.000 norske kroner, som sparkede rigtigt gang i vores fælles spillefilmsprojekt, FÆDRELAND. Derfra var det af sted. Efteråret gik med at udvikle videre på projektet og opstarte nye, samt at sætte mig ind i selskabsformer, momsberegninger og rettigheder, sådan at der kunne søges støtte på Det Danske Filminstitut.

9 måneder senere, i marts 2010, blev Film Maker født.